Material- och skötselguide

 


Konstruktioner

 

Önskar du ladda ner denna guide som en pdf-fil? Tryck här.
 
Satin

Satinets lyster och utseende kommer från dess vävteknik. Tekniken ger även tyget en mjuk och skön känsla, tack vare det kammade garnet som används i väven. Satin kan vävas av 100% bomull eller andra cellulosafiber, men även blandas upp med syntetfibrer.

Percale

Percalens konstruktion med sitt lite tunnare bomullsgarn ger ett väldigt slätt och starkt material. Till denna väv används garnnummer 40 och uppåt, samt en trådtäthet över 180 vilket även ger tyget en skön och sval känsla.

Tvåskaft

Den klassiska tvåskaftsbindningen används till vårt bassortiment av lakan och påslakan. Tvåskaftsväven är lättskött, väldigt tålig och kan variera i utseende beroende på vilken garntjocklek som används, men vanligast är garnnummer mellan 20-30. Trådtätheten som används i denna väv brukar vara mellan 120-144. Utseendet påverkas av vilket sorts garn och material som används.

Flanell

Är vanligtvis gjord av en tvåskafts bomullsväv där ytan ruggas upp av en maskin för att få fram den mjuka och fluffiga karaktären som kännetecknar just flanell. Väven är relativt ömtålig men med rätt skötsel behåller den sin mjukhet utan att det bildas noppor.

Microfiber

Denna väv består av långa och tunna polyesterfibrer. Tack vare den täta vävstrukturen blir tyget mycket starkt och tåligt. I sista steget av tillverkningsprocessen så borstas ytan på tyget vilket ger en lite bomullsliknande känsla.

Frotté

I vårt frottésortiment finns produkter i många olika utföranden. Våra vanligaste kvaliteter är slät eller ribbad öglefrotté i 100% bomull. Vår frotté finns även i flera olika gramvikter. Vilken gramvikt och design som frottén har påverkar hur tjock produkten uppfattas.

Vi erbjuder även tryckta badlakan med velour på framsidan och öglefrotté på baksidan. Velour innebär att frottén är skuren vilket ger en mjuk, sammetsliknande yta.

Fleece
Väv eller trikå oftast i polyester eller akryl där båda sidorna av varan ruggas upp och vilket ger en luftig, värmeisolerande kvalitet.

Material

 

I våra produkter använder vi flera typer av material som består av olika sorters fibrer, som alla har specifika egenskaper. Nedan presenteras de vanligast förekommande.

Bomullsfiber kommer från bomullsplantan. Bomullsfibrer kan ha olika längd och ju längre fibrer desto finare kvalitet. Bomullstyg är tåligt och känns svalt och behagligt mot huden. Bomull är idag en av de mest förekommande textilfibrerna.

Egyptisk bomull är främst känd för att ha de längsta fibrerna av alla bomullsarter. Denna bomull handplockas vilket är mer skonsamt mot fibrerna. Av den egyptiska bomullens långa fibrer tillverkas extra fina garner, som sedan vävs till ett slitstarkt och mjukt tyg med lång hållbarhet.

Lin är en naturfiber som kommer från stjälken på linplantan. Lin är starkt och har en vacker naturlig struktur. Av lin vävs linnetyg som känns svalt och skönt mot huden. Påslakanset i linnekvalitet har en fin lyster och luddar inte. Med rätt skötsel behåller väven sina egenskaper även efter en lång tids användning.

En syntetfiber som tillverkas helt på konstgjord väg. Polyester är starkt, bleknar inte, torkar snabbt och krymper inte efter tvätt.

 

Vad betyder trådtäthet?

Trådtäthet, eller ”Thread Count” på engelska, uttrycker stabiliteten och det antalet trådar som används i ett vävt tyg tillverkat av naturmaterial. Om ett vävt tyg av 100% bomull är märkt med 200 TC betyder det följande; på en square inch (ca 6,45 cm²) så finns det totalt 200 trådar i vävens varp- och väftriktning. När det kommer till syntetmaterial så beskrivs i stället stabiliteten med hjälp av vävens konstruktion eller måttet denier.

Fyllnadsmaterial

 

Våra täcken och kuddar finns i olika utföranden gällande både storlek och material. De vanligaste fyllningarna som förekommer i vårt sortiment är tillverkade av olika sorters polyesterfibrer.

 

Microfiber 
Tunna och fina fibrer som även kallas för ”polyester-fiberdun” då de ger en dunlik känsla. Denna fyllning finns i våra innerkuddar.

 

Hålfiber 
Fibrerna innehåller mycket luft och skapar en fyllning som ger volym och en mjuk produkt. Våra hotelltäcken- och kuddar innehåller denna typ av fiber.

 

HCS hålfiber
Står för ”Hollow Conjugate Siliconised fiber ” och finns i våra Borganäs of Sweden barntäcken och vuxentäcken. Silikonbeläggning gör fibrerna mer smidiga och mjuka, vilket ger en lätt och fluffig känsla.

 

Bollfiber
Som namnet antyder har dessa fibrer en bollform. Dessa fibrer är tacksamma då de skapar en jämn fördelning av fyllningen och känsla av volym i produkten, men kan bli kompakta och spänstigare när de trycks samman. Bollfibrer finns i Borganäs of Sweden barnkuddar och vuxenkuddar.

 

Fyllnadsvikt
Innebär hur mycket endast fyllningen i produkten väger.

Allmänna tvättråd och skötselråd

Våra produkter håller längre när vi tar hand om dem på rätt sätt. Här hittar du förklaringar till våra tvättrådsetiketters olika symboler samt lite goda råd om tvätt i allmänhet.

Tvätta i lägre temperatur

Våra produkter är märkta med högsta tillåtna temperatur för tvätt. För att bibehålla produktens kvalitet rekommenderar vi att inte överstiga denna temperatur. Använd gärna ett flytande tvättmedel då det är bättre lämpat för tvätt i lägre temperaturer samt ger textilierna en mjukare känsla.

Överdosera inte tvättmedlet

Överdosering av tvättmedel ger inte bättre resultat, tvärtom kan överskottet stanna kvar i produkten och orsaka hudirritation och fläckar. Att minska på tvättmedlet är även skonsammare mot miljön. 

Undvik sköljmedel

För att minska de kemikalier som släpps ut i naturen så rekommenderar vi att undvika sköljmedel när du tvättar. Önskar du att dina produkter ska få en mjukare känsla efter tvätt, byt ut dit tvättmedel i pulverform till ett flytande tvättmedel. Dessutom gör sköljmedel att dina handdukar och syntetplagg får försämrad absorptionsförmåga.

Låt dina produkter självtorka

Torktumling och torkskåp förbrukar inte bara mycket energi, de sliter även på våra produkter. Att låta dina textilier självtorka om möjligheten finns kan därför vara ett bra alternativ för att få dem att hålla längre. Följ varje produkts unika torkråd för bästa resultat.

Tänk på vilka produkter som tvättas tillsammans

Ur miljösynpunkt är det alltid bäst att fylla varje maskin varje gång du tvättar. Detta för att spara på både energi och vatten. När du väljer vilka produkter du ska fylla din maskin med, tänk på att de ska ha liknade färg för att undvika att något missfärgas. Det är även viktigt att inte tvätta tunna, släta material med plagg som har detaljer så som dragkedjor, metallknappar eller kardborre då dessa kan göra hål på dina mer ömtåliga produkter. Tänkt även på att vissa material kan ludda eller fälla mycket i början, så tvätta helst denna typ av produkt separat de första gångerna.

 

 

Tvättrådssymboler

Här hittar du förklaringar till symbolerna som kan finnas på våra tvättrådsetiketter.

 

 

 

Önskar du ladda ner denna guide som en pdf-fil? Tryck här.